Dečija kardiologija

Dečija kardiologija

Dečija kardiologija predstavlja specijalizovanu oblast pedijatrije koja se fokusira na srce i kardiovaskularni sistem kod dece. Ova grana medicine obuhvata dijagnostiku, lečenje i prevenciju bolesti kao što su urođene srčane mane, miokarditis i drugi kardiovaskularni problemi kod dece od rođenja do 18. godine života.

Ako vaše dete ima neku od sledećih tegoba, možda postoji potreba da obavi pregled kod dečijeg kardiologa:

  • Bol u grudima (stezanje, pritisak)
  • Osećaj lupanja srca, preskakanja srca, nepravilnog srčanog rada, pauza u srčanom radu
  • Gušenje, otežano disanje, nedostatak vazduha
  • Malaksalost, nesvestica, vrtoglavica
  • Oticanje potkolenica

Pregled dečijeg kardiologa ne mora biti neprijatno iskustvo za vaše dete, a može mu značajno pomoći na putu ka zdravom i normalnom životu. Zato nemojte odlagati posetu.

U našoj ordinaciji možete obaviti:

  1. Pregled dečijeg kardiologa sa ehokardiografskim pregledom (ultrazvuk srca):

    • Ehokardiografija je neinvazivna metoda koja koristi zvučne talase za stvaranje slike srca. Ova metoda pomaže u proceni strukture i funkcije srca, otkrivanju urođenih mana, proceni rada srčanih zalistaka i otkrivanju tečnosti oko srca.
  2. EKG (elektrokardiogram):

    • EKG je jednostavna i brza metoda koja meri električnu aktivnost srca. Ova metoda može otkriti nepravilnosti u ritmu srca, probleme sa provodnim sistemom srca, kao i znake prethodnog ili trenutnog srčanog udara.
  3. Laboratorijske analize:

    • Laboratorijske analize mogu uključivati testove krvi koji pomažu u proceni opšteg zdravlja deteta, otkrivanju upalnih procesa, nivoa elektrolita, funkcije bubrega i jetre, kao i prisustva specifičnih markera koji ukazuju na srčane probleme.

Dečija kardiologija obuhvata širok spektar bolesti i stanja koja mogu uticati na srce i krvne sudove kod dece. Urođene srčane mane, koje su prisutne od rođenja, mogu uključivati probleme poput defekata u srčanim pregradama, abnormalnosti srčanih zalistaka ili nepravilnog položaja krvnih sudova. Pravovremeno otkrivanje i lečenje ovih stanja su od suštinskog značaja za sprečavanje ozbiljnih komplikacija i osiguranje normalnog razvoja deteta.

Miokarditis, ili upala srčanog mišića, može biti izazvan virusnim infekcijama, autoimunim reakcijama ili drugim uzrocima. Simptomi mogu varirati od blagih do teških i mogu uključivati umor, bol u grudima, otežano disanje i lupanje srca. Rano prepoznavanje i lečenje miokarditisa mogu značajno poboljšati prognozu i smanjiti rizik od trajnog oštećenja srca.

Naša misija je pružiti najbolju moguću negu vašem detetu, uz najnovije tehnologije i pristupe u lečenju kardiovaskularnih bolesti. Sa posvećenošću i brigom, radimo zajedno sa vama kako bismo osigurali da vaše dete ima zdravu i srećnu budućnost. Ne odlažite posetu dečijem kardiologu – zdravlje vašeg deteta je naša najvažnija briga.

Više inforacija o cenama možete pronaći na zvaničnom cenovniku Doma zdravlja Vizim. 

Zakažite vaš pregled online