Dečija urologija

Dečija urologija

Dečija urologija je specijalizovana grana medicine koja se bavi dijagnostikom, evaluacijom i lečenjem urođenih i stečenih poremećaja urinarnog trakta i genitalnih organa kod dece, od rođenja do adolescencije. Ova oblast obuhvata širok spektar stanja, od relativno jednostavnih problema do kompleksnih hirurških zahvata, poput transplantacije bubrega.

Ako vaše dete ima neku od urođenih anomalija ili stečenih poremećaja genito-urinarnog trakta, potrebno je da se obratite dečijem urologu. Urođene anomalije kao što su hipospadija (nepravilan položaj otvora mokraćne cevi), vesikoureteralni refluks (povratak mokraće iz bešike u bubrege) i nespušteni testisi (kada jedan ili oba testisa nisu spušteni u skrotum) zahtevaju pažljivo praćenje i, u nekim slučajevima, hiruršku intervenciju.

Mnogo su češći pacijenti kod dečijeg urologa dečaci nego devojčice, a najčešći problemi zbog kojih se oni dovode kod urologa su preventivni pregledi, problemi sa kožicom, nespušteni testisi, preponske i vodene kile, kao i sve ostale urođene anomalije koje se mogu otkriti u ranom detinjstvu.

Najčešći problemi i simptomi kod dece:

  1. Infekcije urinarnog trakta (IUT):
    • IUT su česte kod dece, posebno kod devojčica. Simptomi uključuju učestalo mokrenje, bol ili peckanje tokom mokrenja, mutnu ili krvavu mokraću i bol u donjem delu stomaka. Kod beba, simptomi mogu biti nespecifični, kao što su razdražljivost, groznica i povraćanje.
  1. Noćno mokrenje (enureza):
    • Noćno mokrenje je relativno često kod dece i obično nije znak ozbiljnog zdravstvenog problema. Međutim, može biti uzrokovano različitim faktorima, uključujući malu bešiku, stres ili sporo sazrevanje nervnog sistema.
  1. Fimoza:
    • Fimoza je stanje gde kožica penisa ne može da se povuče preko glansa. Ovo može izazvati bol, otok i probleme sa mokrenjem. U nekim slučajevima, fimoza se rešava sama od sebe, dok je u drugim potrebna medicinska intervencija.
  1. Hipospadija:
    • Hipospadija je urođena anomalija gde otvor mokraćne cevi nije na vrhu penisa. Ovo stanje može zahtevati hiruršku korekciju kako bi se omogućilo normalno mokrenje i reproduktivna funkcija.
  1. Nespušteni testisi (kriptorkidizam):
    • Nespušteni testisi su stanje gde jedan ili oba testisa nisu spušteni u skrotum. Ovo stanje može povećati rizik od neplodnosti i raka testisa ako se ne leči na vreme.
  1. Preponske i vodene kile:
  • Preponske kile (ingvinalne hernije) i vodene kile (hidrocele) su česti urođeni problemi kod dece, češće kod dečaka.

Vodena kila (Hydrocela) predstavlja kolekciju tečnosti unutar skrotuma (mošnica).

Hidrocela predstavlja relativno benigno stanje koje ne mora narušiti zdravlje deteta, ali kod velikih hidrocela, može da dodje do pojave velikog pritiska na testise i pojave njihove atrofije sa posledičnim sterilitetom.

Preponska kila nastaje usled slabosti mišića I ligamenata na prednjem trbušnom zidu I prolaska organa I tkiva iz trbušne duplje kroz preponski kanal. Posledično ispupčenje može biti bolno, naročito kada kašljete, prilikom savijanja ili podizanja teških stvari.

Dijagnostika i tretman

Dijagnostika u dečijoj urologiji često uključuje upotrebu ultrazvuka, analize urina, uroflowmetrije (merenje protoka urina) i cistourethrograma (rendgenski pregled bešike i mokraćne cevi). Precizna dijagnostika omogućava lekarima da identifikuju tačan uzrok problema i razviju optimalan plan lečenja.

Lečenje može varirati od konzervativnih metoda, kao što su promene u ishrani i načinu života, do medikamentozne terapije i hirurških intervencija. Na primer, antibiotska terapija se često koristi za lečenje infekcija urinarnog trakta, dok se hirurški zahvati mogu primeniti za korekciju urođenih anomalija poput hipospadije i nespuštenih testisa.

Prevencija i savetovanje

Roditelji igraju ključnu ulogu u prevenciji uroloških problema kod dece. To uključuje podsticanje redovnog mokrenja, održavanje higijene genitalnog područja i pružanje podrške deci koja imaju noćno mokrenje ili druge urološke probleme. Edukacija roditelja o prepoznavanju ranih znakova uroloških problema i redovni preventivni pregledi kod dečijeg urologa mogu značajno doprineti zdravlju deteta.

Dečija urologija je kompleksna i dinamična oblast medicine koja zahteva specifična znanja i veštine. Naša ordinacija posvećena je pružanju vrhunske zdravstvene nege za decu sa urološkim problemima, koristeći najsavremenije dijagnostičke i terapijske metode. Sa stručnim timom i personalizovanim pristupom, osiguravamo da vaše dete dobije najbolju moguću negu i podršku na putu ka oporavku i zdravlju.

Zakažite vaš pregled online