Hipopurinska dijeta

Hipopurinska dijeta

Purinski nukleotidi su esencijalne komponente nukleinskih kiselina. Mokraćna kiselina je krajnji proizvod metabolizma purina kod ljudi.

Količina mokraćne kiseline koja se dnevno sintetiše u organizmu je oko 400mg, dok se ishranom unese dodatnih 300mg.

Hipopurinska dijeta se uvodi kada se smanjuje unos purina preko hrane. To se postiže smanjenim unosom svih vrsta mesa i mesnih prerađevina, od 50 do 100g na dan, iznutrica, povrća iz porodice mahunarki, alkoholnih pića i slično. Korisno je da gojazne osobe smršaju.

Hipopurinska dijeta se preporučuje osobama koje imaju povišene vrednosti mokraćne kiseline u krvi ili osobama kod kojih je uspostavljena dijagnoza Gihta.

Hipopurinska dijeta
Zabranjena jelaDozvoljena jelaDozvoljeno u umerenim količinama
Iznutrice:Beli hlebHleb od raži
JetraPecivoKarfiol
BubreziDvopekSpanać
MozakPšenične klicePiletina
JezikPšenična krupicaŠunka
Mesni ekstrakti:MakaroneOvčije meso
SlaninaKukuruzno brašnoRakovi
Svinjsko mesoPirinačGljive
Goveđe mesoJajaMasti u hrani ograničiti
Divljač:MlekoČaj i kafu izostaviti
JarebicaMladi sir
FazanZelje
PatkaŠargarepa
GuskaCeler
Divlja svinjaKrompir
SrnaGrašak
SardineTikvice
Školjke Paradajz
Alkoholna pićaKrastavci
SočivoRotkvice
Konzervisano mesoSve vrste voća
Konzervisane ribeSokovi
Konzervisani sireviJagnjeće meso
Ćureće belo meso

dr Jovana Simović
Lekar na specijalizaciji interne medicine

Možete nas pratiti i putem našeg Facebook i Instagram profila.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email