Purinski nukleotidi su esencijalne komponente nukleinskih kiselina. Mokraćna kiselina je krajnji proizvod metabolizma purina kod ljudi.
Količina mokraćne kiseline koja se dnevno sintetiše u organizmu je oko 400mg, dok se ishranom unese dodatnih 300mg.
Hipopurinska dijeta se uvodi kada se smanjuje unos purina preko hrane. To se postiže smanjenim unosom svih vrsta mesa i mesnih prerađevina, od 50 do 100g na dan, iznutrica, povrća iz porodice mahunarki, alkoholnih pića i slično. Korisno je da gojazne osobe smršaju.
Hipopurinska dijeta se preporučuje osobama koje imaju povišene vrednosti mokraćne kiseline u krvi ili osobama kod kojih je uspostavljena dijagnoza Gihta.
Hipopurinska dijeta | ||
Zabranjena jela | Dozvoljena jela | Dozvoljeno u umerenim količinama |
Iznutrice: | Beli hleb | Hleb od raži |
Jetra | Pecivo | Karfiol |
Bubrezi | Dvopek | Spanać |
Mozak | Pšenične klice | Piletina |
Jezik | Pšenična krupica | Šunka |
Mesni ekstrakti: | Makarone | Ovčije meso |
Slanina | Kukuruzno brašno | Rakovi |
Svinjsko meso | Pirinač | Gljive |
Goveđe meso | Jaja | Masti u hrani ograničiti |
Divljač: | Mleko | Čaj i kafu izostaviti |
Jarebica | Mladi sir | |
Fazan | Zelje | |
Patka | Šargarepa | |
Guska | Celer | |
Divlja svinja | Krompir | |
Srna | Grašak | |
Sardine | Tikvice | |
Školjke | Paradajz | |
Alkoholna pića | Krastavci | |
Sočivo | Rotkvice | |
Konzervisano meso | Sve vrste voća | |
Konzervisane ribe | Sokovi | |
Konzervisani sirevi | Jagnjeće meso | |
Ćureće belo meso | ||
dr Jovana Simović
Lekar na specijalizaciji interne medicine
Možete nas pratiti i putem našeg Facebook i Instagram profila.